ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ – Μην αφήνετε το πρόθεμα “προ” να σας ξεγελάσει!

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ – Μην αφήνετε το πρόθεμα “προ” να σας ξεγελάσει!

Ο προδιαβήτης είναι μια κοινή μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,

χαμηλότερα όμως από αυτά που απαιτούνται για να διαγνωσθεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άτομα στον κόσμο έχουν προδιαβήτη αλλά δυστυχώς δεν το ξέρουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει προδιαβήτη και ότι μόνο ο ένας στους δέκα το γνωρίζει.

                Ο προδιαβήτης δεν έχει σαφή συμπτώματα, γι’ αυτό συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος (τσεκ απ). Ιδιαίτερα τα άτομα που είναι 45 ετών και άνω, υπέρβαρα (ΔΜΣ > 25), έχουν συγγενή 1ου βαθμού (γονέα, αδελφό ή αδελφή) με διαβήτη τύπου 2, κάνουν καθιστική ζωή ή δεν είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη ή γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή που εμφάνισαν διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπεργλυκαιμία και συνίσταται να ελέγχονται.

                Η διάγνωση είναι εύκολο να γίνει και απαιτείται μια εξέταση αίματος. Είτε στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου (σάκχαρο νηστείας ή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) είτε πιο εξειδεικευμένη εξέταση όπως η δοκιμασία φόρτισης με γλυκόζη (γνωστή και ως καμπύλη σακχάρου). Δεδομένου ότι ο προδιαβήτης καλύπτει δυο καταστάσεις την Διαταραγμένη Γλυκόζη Νηστείας (Impaired Fasting Glucose – IFG ) με τιμές γλυκόζης νηστείας 110-125 mg/dl και την Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη (Impaired Glucose Tolerance – IGT) με τιμές σάκχαρου στις 2 ώρες 140-199 mg/dl, συνήθως απαιτούνται και οι δυο εξετάσεις γιατί μπορεί να υπάρχει μόνο μεταγευματική υπεργλυκαιμία. Επίσης τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μεταξύ 5,7% και 6,4% συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη στο μέλλον.

                Είναι κατανοητό ότι πιο εύκολα αντιμετωπίζεται ο προδιαβήτης παρά ο διαβήτης και επομένως η ζωή, η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του ατόμου δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Τα άτομα με προδιαβήτη βρίσκονται ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, βλάβες σε νεύρα και αγγεία οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

                Το πιο σημαντικό είναι ότι ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος. Δεν είναι κάτι μόνιμο. Μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2 αλλά κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης σημαντική είναι η ρύθμιση άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

                Επομένως η βασική συνταγή πρόληψης συνιστάται σε υγιεινή διατροφή, συστηματική σωματική δραστηριότητα και τακτικό ιατρικό έλεγχο.