Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για σας;

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για σας;

Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που θα κάνετε!

Προκειμένου να διατηρήσετε το κίνητρο και τον ενθουσιασμό σας, δοκιμάστε κάτι νέο.

Το συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πως να επεκτείνετε το εύρος των σωματικών σας δραστηριοτήτων και θα σας καθοδηγήσει στην εύρεση νέων δραστηριοτήτων. Επίσης θα σας δώσει πληροφορίες που θα σας χρησιμεύσουν κατά την εκγύμναση σας.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΣΚΗΣΗ.

  • Προσωπική ευχαρίστηση ή ενδιαφέρον – Επιλέξτε κάτι που μοιάζει με διασκέδαση (χορό, zumba κ.α.) ή κάτι που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε.
  • Ευκολία – Πόσο κοντά στο σπίτι ή την εργασία είναι η δραστηριότητα; Πόσο εύκολα ταιριάζει στο πρόγραμμά σας;
  • Κοινωνικοί παράγοντες – Προτιμάτε, να συμμετάσχετε με άλλους ή σας αρέσει να ασκήστε μόνος σας;
  • Επίπεδο απαιτούμενων δεξιοτήτων – Μπορείτε να παρακολουθήσετε ομαδικά μαθήματα ή να ασκηθείτε με έναν εκπαιδευτή.
  • Επίπεδο φυσικής επίπτωσης – Η δραστηριότητα η οποία περιλαμβάνει κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να μην είναι κατάλληλη για σας.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΕΤΕ.

Συχνά αναζητώντας μια δραστηριότητα υπάρχει το εξής δίλλημα: Ποιο είναι το καλύτερο: μια άσκηση που να επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μου – όπως κοιλιακούς ή τους μηρούς – ή κάποιο είδος άσκησης που χρησιμοποιούν διάφορα μέρη του σώματος;

Οι ασκήσεις κοιλιακών συμβάλλουν στην ενίσχυση των μυών και στην βελτίωση της στάσης του σώματος, αλλά δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή πόντους γύρω από την κοιλιά. Το κλειδί εδώ είναι η καύση θερμίδων. Η Αερόβια (cardio) άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη για να ασκηθείτε, όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο και το ελλειπτικό μηχάνημα. Η εναλλασσόμενη άσκηση (Cross-training), η οποία εναλλάσσει την καθημερινή ρουτίνα άσκησης με διάφορες ασκήσεις, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού λόγω συχνής χρήσης μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας ή άρθρωσης και μπορεί να βοηθήσει να απομακρύνει την ανία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Οποιαδήποτε είδος άσκησης ή δραστηριότητα επιλέξετε, δεσμευτείτε να την ακολουθήσετε. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε ώστε να αποφύγετε τον  τραυματισμό κατά την άσκηση.

  • Ξεκινήστε με προθέρμανση πριν από την άσκηση. Κάνετε μια λιγότερο έντονη (πιο αργή, πιο εύκολη) έκδοση της αερόβιας δραστηριότητας σας για 5 έως 10 λεπτά.
  • Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια και προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Πάρτε προφυλάξεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, αν έξω είναι πολύ κρύο, ντυθείτε σε πολλά επίπεδα που μπορείτε να αφαιρέσετε, καθώς θα ζεσταίνεστε, και καλύπτετε το στόμα σας, έτσι ώστε οι πνεύμονές σας να μην ερεθιστούν. Αποφύγετε το τρέξιμο αν το έδαφος είναι παγωμένο και ολισθηρό.
  • Να πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
  • Δροσιστείτε μετά από την άσκηση. Κάνετε μια χαμηλότερης έντασης δραστηριότητα από ότι κάνατε κατά τη διάρκεια της προπόνηση σας για 5 έως 10 λεπτά, ή δοκιμάσετε κάποια από τις γενικές ασκήσεις αποθεραπείας.
  • Κοιμηθείτε επαρκώς.

Παρόλα αυτά ενδεχομένως μια νέα άσκηση να σας προκαλέσει πόνο. Η άσκηση που προκαλεί πόνο, δεν είναι επωφελής και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Επίσης, μπορεί να συντρίψει τα κίνητρα σας. Να σταματήσετε κάθε δραστηριότητα, αν πονάει. Καταρχήν βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε την άσκηση σωστά – και αν ο πόνος επιμένει τότε δοκιμάστε κάτι άλλο! Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια δυσφορία κατά την εκτέλεση μιας νέας άσκησης, αλλά όχι πόνος.