Mayer Κοπράνων (Ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων)

Mayer Κοπράνων (Ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων)

Η εξέταση για την ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα ή αλλιώς Mayer κοπράνων

είναι μια διαγνωστική εξέταση η οποία μπορεί να ανιχνεύσει μικρές ποσότητες αίματος στα κόπρανα με ελάχιστη ανιχνεύσιμη ποσότητα τα 5 ml/ημέρα.

Συνήθως πραγματοποιείται στα πλαίσια διερεύνησης σιδηροπενικής αναιμίας σιδήρου για την ανίχνευση λανθάνουσας αιμορραγίας στον πεπτικό σωλήνα που μπορεί να οφείλεται είτε σε καρκίνο του εντέρου, είτε κάποια φλεγμονή του εντέρου ή του στομάχου.

Να σημειωθεί ότι απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος είναι εμφανής καθώς η μεν αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό προκαλεί μαύρα κόπρανα που μοιάζουν με πίσσα, η δε αιμορραγία στον κατώτερο πεπτικό σωλήνα παρουσιάζεται με έντονα κόκκινο αίμα.

Πριν την εξέταση και την συλλογή των κοπράνων, ο εξεταζόμενος πρέπει να ακολουθήσει μια ειδική διατροφή επί τρεις (3) ημέρες ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα της εξέτασης από εξωγενή αίτια.

Για τον λόγο αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκια, γογγύλια, λάπατα, πεπόνι και μπανάνα, καθώς και η λήψη σίδηρου βιταμίνη C, ασπιρίνης, αντι-όξινων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τα προαναφερθέντα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα υπεροξειδάσης, ενώ οι μυϊκές ίνες από το κόκκινο κρέας μπορούν να δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κατανάλωση άφθονων φρούτων κυρίως δαμάσκηνα και μήλα, ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών (μαρούλι, καλαμπόκι, σπανάκι, καρότο, σέλινο) και δημητριακά ολικής αλέσεως. Με επιφύλαξη επιτρέπονται και μικρή ποσότητα κοτόπουλου ή τόνου.

Επίσης μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ να μην υπάρχει πρόσμιξη του δείγματος κοπράνων με αίμα από αιμορροΐδες, ραγάδες πρωκτού ή στις γυναίκες από την έμμηνο ρύση (περίοδο).

Συνήθως απαιτούνται τρία διαδοχικά δείγματα ώστε να αποκλειστεί τυχόν διαλείπουσα μικρο-αιμαρραγία. Μια θετική εξέταση επιβάλλει περαιτέρω διερεύνηση με γαστροσκόπηση ή/και κολονοσκόπηση καθώς το αίμα μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα.