Καφές και εργασία

Καφές και εργασία

Ο καφές είναι ο απόλυτος ”σύμμαχος” κάθε εργαζομένου και μπορεί να χαρίσει λίγη ενέργεια όταν οι δυνάμεις μας εγκαταλείπουν.

Αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Walter Reed (WRAIR) ανακάλυψαν ποια είναι η ιδανική ποσότητα καφέ που μπορεί να μας «κρατήσει» μέσα στην ημέρα αλλά και πότε η τονωτική επίδραση της καφεϊνης αρχίζει να εξασθενεί.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep, ο καφές βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα εγρήγορσης όταν καταναλώνεται σε δύο δόσεις την ημέρα, καθεμιά από τις οποίες παρέχει 200 mg καφεΐνης. Η ποσότητα των 400 mg είναι το όριο που προτίνει το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στις διατροφικές του οδηγίες και αντιστοιχεί περίπου σε 5 φλιτζάνια καφέ (των 240 ml).

Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ο καφές να γίνεται «δεκανίκι» όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά.

Συσχετίζοντας την επίδραση του καφέ με τις ώρες ύπνου, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα: Μετά από τρία συνεχόμενα βράδια με λίγο ύπνο (πέντε ή και λιγότερες ώρες κάθε βράδυ), η καφεΐνη σταματά να είναι αποτελεσματική ως διεγερτική ουσία.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Tracy Jill Doty, δηλώνει πως τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού η καφεΐνη είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη διεγερτική ουσία που καταναλώνεται πολύ συχνά με στόχο να αντιμετωπιστεί η πτώση των επιδόσεων έπειτα από μια περίοδο έλλειψης ύπνου. Καταδεικνύεται, όμως, ότι οι δυνάμεις του καφέ είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον καλό ύπνο μακροπρόθεσμα.