Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη

Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη

Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη γνωστή επίσης ως καμπύλη σακχάρου ή OGTT (Oral Glucose Tolerance Test)

είναι μια εξέταση η οποία διενεργείται για να διαπιστωθεί ο ρυθμός με τον οποίο ένα άτομο μεταβολίζει την γλυκόζη. Γίνεται διαγνωστικά επί υποψίας ύπαρξης διαβήτη ή προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη, ιαβήτη κύησης ή κάποιων άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών (μεγαλακρίας, υπογλυκαιμίας κ.α.). Επίσης στην εξέταση θα πρέπει να υποβάλλονται και άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος (>4kg) όταν γεννήθηκαν, οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσος), νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, περιφερική αγγειακή νόσο και εγκεφαλική αγγειοπάθεια,.

Η εξέταση γίνεται πρωί μετά από νηστεία 8-12 ωρών και απαιτεί συνήθως τρεις αιμοληψίες από την φλέβα. Χορηγούνται πόσιμα 75 γρ. γλυκόζης, ποσότητα που δύναται να τροποποιηθεί ανάλογα με το σωματικό βάρος του κάθε εξεταζόμενου. Πριν την λήψη τους πραγματοποιείται η πρώτη αιμοληψία ενώ ανά ώρα για το επόμενο διώρο οι επόμενες δυο (δηλαδή στα 60 λεπτά και στα 120 λεπτά). Όλο αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει ο εξεταζόμενος να παραμείνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο για δύο ώρες καθιστός, χωρίς να καπνίσει και χωρίς να καταναλώσει κάτι άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί η δοκιμασία.

Πριν την διενέργεια της καμπύλης σακχάρου θα πρέπει μην αλλάξει η συνήθης διατροφή του ατόμου και να μην περιοριστεί η πρόσληψη υδατανθράκων (ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, φασόλια, καλαμπόκι, ρύζι, φρούτα κλπ), για τουλάχιστον 3 μέρες πριν την εξέταση. Απεναντίας προτείνεται να καταναλώνονται τουλάχιστον 150 – 200 γρ. υδατανθράκων ημερησίως τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 3 φρούτα, 1 μερίδα δημητριακών στο πρωινό, 1 μερίδα ζυμαρικών στο μεσημεριανό και 2 φέτες ψωμί. Επίσης συνίσταται την προηγούμενη της εξέτασης να μην έχει πραγματοποιηθεί έντονη άσκηση.

Σε περίοδο ασθένειας θα πρέπει να μην πραγματοποιείται η εξέταση μέχρι το άτομο να αναρρώσει πλήρως, επειδή τα αποτελέσματα της μπορεί να επηρεαστούν.